Dagens boktips

John Ajvide Lindqvist - Låt den rätte komma in

Baksidetext: När det ofattbara kommer till Blackeberg är det först ingen som märker något. Det är senhöst 1981 och livet i förorten pågår som vanligt. Men när kroppen av en tonårig pojke, tömd på blod, hittas i närliggande Vällingby börjar rykten om ritualmord sprida sig, inte minst på löpsedlarna.
Ännu anar ingen vad det egentligen är fråga om.
Tolvårige Oskar fascineras av mordet, men det är inte det viktigaste som händer i hans liv. Det har flyttat in en ny tjej i porten brevid. Dom blir vänner. Dom blir något mer.
Men det är något som är fel med henne. Något som inte stämmer. Och hon kommer bara ut om natten.
Låt den rätte komma in är något så unikt som en skräckroman i svensk förortsmiljö. En barnförbjuden saga om kärlek, hämn och vampyrer. John Ajvide Lindqvist växte själv upp i Blackeberg, och har sedan dess varit verksam som trollkarl, ståuppkomiker och manusförfattare. Låt den rätte komma in är hans första bok.

Jag tycker: Boken i sig är kanske inte världens bästa vampyrstory, MEN miljön den utspelar sig i och människorna den handlar om gör den intressant. Tänker man på vampyrer brukar första associationen vara Dracula. Nu är vi istället i en helt vanlig Stockholmsförort, det kunde lika gärna vara i vår egen trappuppgång. Det är en vanlig miljö och det är vanliga människor. I övrigt tycker jag också att det är en fin berättelse om kärlek och vänskap utöver det vanliga. Helt klart sevärd, men är du inne på vampyrtemat finns bättre alternativ.

Kommentarer
Postat av: Kerstin

Jag är väl nästan onaturligt fascinerad av vampyrhistorier av alla de slag, så det är ju en skam att jag missat den här boken. Men min absoluta favorit bland vampyrböcker är Anne Rice's "The Vampire Chronicles". Det är sju böcker hittils (de tre första är bäst)där den första heter "Interview with the vampire" (En vampyrs bekännelse) är är en väldigt annorlunda, och otroligt mörk och vacker vampyrbok. Böcker som jag annars alltid rekommenderar är "Flickan från ovan (Lovely Bones)" som bör läsas av alla och "Dödssynden" (To kill a mockingbird. Underbara böcker, och har många fler på lager...

2008-04-09 @ 21:50:37
URL: http://kerstinydrefors.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0