Dagens boktips

Ca 700 sidor och några veckor senare.

Chimamanda Ngozi Adichie - En halv gul sol

Baksidetext: Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sen moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, den politiskt engagerade Odenigbo och får en dotter, Baby.
Hos Odenigbo möter vi också hans unge tjänare Ugwu, wn fattig pojke från landet som i tidig ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen.
Men det är svåra tider i Nigeria även för de priviligerade och när inbördeskriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras, Ugwu blir tillfångatagen och tvingad att gå ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.

Jag tycker: Förväntningarna var höga då jag hört mycket gott om boken. Jag tycker att de infriades väl. Man får komma huvudpersonerna nära och man får kunskap om Biafra och det krig som utspelades. Det är något som jag inte vet mycket om, har bara hört talas om svälten och att man ska tänka på barnen i Biafra när man inte ätit upp sin mat. Så en bok med både historieundervisning och en närvaro. Gillas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0