Dagens boktips

Carmen Bin Ladin - En gyllene bur

Baksidetext: Carmen Bin Ladin, uppvuxen i Schweiz med en schweizisk far och en iransk mor, är en av få västerlänningar som haft full insyn i vad hon kallar "lyxtalibanernas paradis", ett klansamhälle där de styrande männen är ofantligt rika och där kvinnorna betraktas som ägodelar.
Som mycket ung träffar Carmen sin blivande make Yeslam Bin Laden (en i syskonskaran som består av 25 söner och 29 döttrar) när han är på semester 1973 i Schweiz. De gifter sig kort därefter och flyttar till USA men bosätter sig 1976 i Saudiarabien. Parets äktenskap varar i fjorton år, men Carmen inser så småningom att hon måste frigöra sig från klnen Bin Ladin så att hennes tre döttrar ska kunna växa upp till självständiga, välutbildade kvinnor.
Carmen har skrivit sin bok till sina döttrar för att förklara varför hon var tvungen att bryta med den saudiarabiska kulturen: Hon ville inte förlora sina barn eller se dem förvandlas till de ansiktslösa och nedtystade kvinnor hon själv levde bland.

Jag tycker: Inget litterärt mästerverk, men ändå en intressant och viktig bok. En liten dos allmänbildning har heller aldrig skadat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0