Att leva konsumtionsfritt

Jag har i olika omgångar valt att leva utan onödig konsumtion uinder en månad. Det ahr lagts in slumpmässigt när jag tycker att det helt enkelt har blivit för mycket. Efter perioder då jag köpt saker utan att det egentligen behövs. Häromdagen läste jag om en tjej med familj och allt som anammat detta under ett år. Då köptes inga kläder, inga fikor eller luncher på stan, inga onödiga semestrar utan utflykter i närheten. De få saker som behövdes till de växande barnen var ok att köpa second hand eller byat sig till. Jag tycker tanken bakom det hela är väldigt bra. Att reflektera över sina inköp och inte köpa saker bara för att. När jag har haft en fri månad börjar det alltid att jag ska köpa ditten och datten när jag väl får igen. Märkligt nog så inser jag efter en månad att de där sakerna klarar jag mig bra utan så det blir oftast inga inköp. Detta tankesätt passar väldigt bra nu också när inkomsterna är väldigt låga. Det går att leva ett rikt liv utan en massa prylar som oftast bara gör en glad tillfällig och ger nästintill ångest på sikt. Det är skönt att reflektera över varför man köper saker, fyller de verkligen en funktion för att vardagen ska bli bättre eller fyller de andra tomrum, de som inte är fysiska?

Det enda jag kan finna negativt med det hela är att vårt samhälle är uppbyggt som ett konsumtionssamhälle. Det fungerar genom att invånarna arbetar, tjänar pengar och sedan konsumerar upp sina pengar.
Jag skulle inte ha något emot att bo på landet, dra ner på arbetstempot och ägna mer tid åt självförsörjning. Det skulle nog ge andra värden i livet. Tyvärr finns inte 100 mbit fiber i de regionerna så jag är nog ensam om den tanken i min familj ;).

Kommentarer
Postat av: josse

Har själv varit inne i de tankarna, sk "downshifting", jobba mindre, konsumera mindre, tjäna mindre men ha mera tid för familj och vänner...



Även fast vi tjänar mera nu för tiden så tror jag ändå att folk mår sämre rent generellt.

2008-09-01 @ 15:51:41
URL: http://skywise86.blogg.se/
Postat av: Emma - Fröken Hallonsnöre och Mammagrisen

Precis, känns som att livet ändå skulle bli rikare. Istället för ett galet fokus på pengar skulle fokus ligga på det som känsn viktigare och som gör att man mår bra, familj och vänner.

2008-09-01 @ 15:53:22
URL: http://emmut.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0